En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Expressen lär sig aldrig

Nyligen kom Pressens opinionsnämnds (PON) svar mot Expressen och andra media som spekulerat om skuldfrågan mot personer som inte ens hade åtalats. Flest fällningar riktades mot Expressen som har en sorgesam historia av att vilja vara den institution som alltid kastar den första stenen. Vad betyder fällningarna i praktiken? Fredrik Virtanens liv är förstört. Liksom läkarnas i da Costafallet. Även då var det viktigt för Expressen att vara först. Ett alternativ till Expressens drevjournalistik kunde vara att sätta sig in i sakfrågan, men det har inte ansetts vara av vikt att avsätta några resurser till detta. Det som behövs, tror jag, är att en seriös diskussion förs om vad priset för ett krossat människoliv är. Vi vet nu att Expressen hade fel om Virtanen liksom om en rad offer under åren. Men ingen betalar priset. Det är inte modigt att sticka ut hakan om man vet att man inte kommer få någon smäll. Nej, ändra systemet med Pressens Opinionsnämnd och dess minimala inflytande. När människors liv krossas ska det kännas hos personer med makt som bestämde att så skulle ske. Bara då, kan vi vandra bort från häxprocessens dagar då alla anklagade ansågs vara skyldiga. Det är inte värdigt vårt samhälle att belöna pöbelmentalitet, men det är det vi gör när vi inte avkräver ansvar.

Patrik Nyberg
Journalist och idéhistoriker

Updated: 2018-06-27 — 00:01

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©