En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Tiggeri är inget för ett modernt samhälle

De som tigger är ofta Romer och kommer huvudsakligen från Rumänien. Rumänien är med i EU vilket borde medföra krav från EU att de skall lösa problemet. EU ger redan stora summor pengar till Rumänien. En del länder, bla Sverige, bistår Romerna i Rumänien för att de skall få en någorlunda dräglig tillvaro så det borde inte saknas medel. Ändå sprider de sig över Europas affärsingångar på grund av att de säger sig sakna medel för överlevnad. De gör det alltså inte frivilligt, utan de gör det därför de måste, för att överhuvudtaget överleva.

Är det organiserat

Det har skrivits spaltmeter i media där man frågar sig om det är organiserat. Jag tror, alltså inte vet, att det till viss del är organiserat. Jag bygger det på två punkter:

1. De hittar varenda affärsdörr i hela Sverige i minsta obetydliga avkrok snabbt och effektivt utan kännedom om Sverige.

2. Det kommer varje morgon, till varje liten affär, en enda person. Om det inte var organiserat skulle det komma flera till varje affärsdörr förmodligen med en konflikt om vem som har rätten till platsen.

Jag personligen tycker inte att det är möjligt att sprida sig så fort och med en tiggare till varje affärsdörr över hela Sverige in i minsta avkrok utan att det är organiserat. Jag tycker så utan att ta ifrån dem att en hel del tiggerier är spontant uppkommet.

Boende i Sverige tigger också

En bekant till mig såg en person sitta och tigga utanför en butik i Göteborg. Min bekanta kände igen personen men kunde inte placera honom, tiggaren tittade tillbaka som om han kände igen min bekanta. När min bekanta kom ut ur affären satt han inte där längre. Ett kvarter längre bort skulle samma bekanta handla fler varor och då satt samma person nu utanför den affären. Samma procedur följde. Dvs att när min bekanta kom ut ur affären var tiggaren borta igen.
Min bekanta hade nu kommit på var tiggaren setts tidigare. Det var i ett bostadsområde i Göteborg där tiggaren bodde och har gjort så i flera år.

Ligor ligger bakom

Förmodligen ligger det ligor bakom en del av tiggarmarknaden. En sen kväll satt jag och väntade på min fru som var inne i en affär och handlade. Plötsligt reser sig tiggaren upp och plockar ihop sina saker. Han stegar raskt iväg mot en bil med två personer i. En av personerna kommer ur bilen och plockar pengarna från tiggaren och lägger dem i en väska som sitter i ett bälte runt midjan. Båda stiger in i bilen som kör iväg. Varför skulle tiggaren lämna ifrån sig sina pengar han fått av folk? Varför hämtas tiggaren med en bil? Hur har tiggaren lärt känna folk med bil som hämtar och förmodligen också lämnar av honom för att tigga? Varför gör dessa bilburna detta? Bilen hade Svenska registreringsplåtar. Jag tror det handlar om organiserat tiggeri där ligor ger tiggare husrum och mat mot att tiggarna tigger åt dem.

Tiggeri hör inte till ett modernt samhälle

Varje samhälle som har ett öppet tiggeri är inte ett välfärdssamhälle. Tiggeriet symboliserar ett samhälleligt misslyckande. Det är nu hög tid att göra om och göra rätt. Det är dessutom ingen vacker syn att mötas av en på marken sittande tiggare utanför varenda liten affär på stadens gator. Om detta fortsätter kommer vi snart tvingas att lyfta högt på benen för att kunna kliva över tiggarna. Ett modernt samhälle skall inte tvingas in i tiggeriets ledband utan borde i stället genast organisera åtgärder mot tiggeri. När jag senast gick i Göteborgs Östra Nordstad satt det en tiggare utanför varenda affärsingång. Det satt alltså flera hundra tiggare på rad och alla hejade glatt när man gick förbi. Jag tycker att dessa ekonomiskt oerhört missgynnade människor med sitt tiggande bidrar till ett förakt de inte gjort sig förtjänta av. Men framför allt ser det väldigt tragiskt ut att se så många sitta på rad och tigga. Detta tillhör inte vårt välfärdssamhälle och visar mycket påtagligt att vi misslyckats med välfärdsbyggandet.

Enda hållbara åtgärden mot tiggeri

Lagstifta bort tiggeri är inte möjligt lika lite som det inte är möjligt att lagstifta bort fattiga. Lika fullt vill vi ändå inte ha tiggeri och enda hållbara sättet att bli av med det är att bli av med behovet att tigga. För att nå detta måste, framför allt EU och de länder som drabbats, sätta hårt mot de länder som tiggarna kommer ifrån att de tar hand om sin befolkning på ett drägligt sätt, bla borde man kräva redovisning av de pengar som ges till dessa länder för fattiga Romer. Kanske borde EU själva kanaliserar ut till medel till tiggarna direkt utan att gå via hemländernas sociala byråer så att Romerna verkligen får del av dem, vilket är tveksamt idag. Det är inte meningen att länder i EU skall kunna få stora delar av sina befolkningar försörjda av andra länders folk genom detta tiggeri. Tiggarnas hemländer kommer förmodligen aldrig heller någonsin försöka stoppa tiggeriet utanför sina egna gränser. Romer är inte väl sedda i sina hemländer och kommer inom överskådlig tid inte bli det. Det krävs tvingande krafttag från EU att få dessa länders regeringar att inse allvaret. En lagstiftning som förbjuder dold organisera tiggeri borde upprättas i Sverige och fastighetsägare måste själva få bestämma om någon skall få sitta och tigga inom deras fastighets gränser. Tills allt detta införts borde socialförvaltningarna inrätta någon form av ekonomisk hjälp till tiggarna så att de inte finner någon anledning att sitta och förnedra sig själva med att tigga.

Updated: 2017-07-13 — 22:35

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©