En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Rättvisan är en blind åsna

Den 29-åriga nätpedofilen som dömdes för virituella våldtäckter på 68 barn dömdes till 7 års fängelse nyligen. För två år sedan slog polisen till mot honom i Stockholm. Han var misstänkt för sexuella övergrepp mot barn. När polisen grävt färdigt såg man att brottet var oerhört omfattande. Det värsta nätövergreppen som vi sett i vårt land där det yngsta offret bara var 11 år av 68 personer där de flesta var barn. Pedofilen lockade till sig barnen på nätet via olika sajter. Han började med att påstå att alla är tjocka. Barnen blev upprörda av påståendet och för att visa att de inte är tjocka började de att plocka av sig kläderna framför webbkameran. När pedofilen hade tillräckligt med bilder och filmer hotade han med att lägga ut materialet på nätet för allas åsyn. Barnen blev naturligtvis skrämda av detta och gjorde allt för att det inte skulle läggas ut. Mannen krävde då av dem något som kan jämföras med sextjänster för att bilderna på dem skulle förbli hemliga. Barn har ingen förmåga att tänka sig in i konsekvenserna av sitt handlande utan de kan bara förstå hur de kan bli räddade för stunden. De handlade helt enkelt på ett sätt som är rationellt i deras värld och det största nätövergreppet i Sverige var ett faktum. Brottsrubriceringarna var bland annat grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, grovt förtal samt barnpornografibrott.

Påstod att någon annan använt datorn

Som alla andra försökte han komma undan med att någon annan använt hans dator. Det är ett trick som bla hatare på nätet använder för att klara sig undan sina ansvar. Bla sade han att datorn kunde ha varit fjärrstyrd. Vi har hört samma valser från näthatare, en gång var det en som påpassligt dött som postade, en annan gång var det en server som hackats och material kommit ut som nu användes av någon för att näthata och vid ett annat tillfälle har en dator stulits osv. Metoderna att komma undan är omfattande av brottslingarna ute på nätet. Numera tror dock inte rättsväsendet längre på dessa undanflykter som i fallet med denna pedofil. Han dömdes ändå.

Hagamannen blir fri

Den så kallat ”Hagamannen” släpps snart fri. Han dömdes till 14 års fängelse för våldtäckt på 8 kvinnor, varav en som då var 14 år. Straffet står i relation till vad han gjort och han skall också få vård mot sin sexuella begär under berusning.

Vad är skillnaden

Visserligen våldtog Hagamannen sina offer fysiskt men nätpedofilens offer var 68 personer varav de flesta var barn. Lägger man ihop gärningarna vill jag absolut jämställa de båda som lika grova. Hagamannen fick 14 års fängelse och pedofilen fick 7 år. Det är inte acceptabelt någonstans att brott på nätet renderar mindre straff eller inget straff alls än motsvarande fysiska brott.

Rättsväsendet står emot förändringar

Rättvisan är och skall vara blind för att alla utredningar. Rättegångar och domar skall vara objektiva och rättvisa. Men rättvisans blindhet liknar mer en blind åsna. Det vill säga att de inte vill eller förstå förändringarna som sker i verkligheten. Den virituella verkligheten, alltså ute på nätet, har mer och mer blivit en verklig verklighet. Den finns och brott begås där men den blinda åsnan vänder ryggen åt detta och går sin egen väg i strid mot dem de skall skydda. Vi vill påstå att den blinda åsnan inte bara är blind, den är döv också för ute i den riktiga verkliga verkligheten har det under en längre tid skrivits och debatterats om rättvisans oförmåga att stoppa brott på nätet helt utan reaktion från den numera döva och blinda åsnan. Detta flagranta struntande i den verkliga verkligheten är inte acceptabelt någonstans vare sig det är en blind åsna eller bara en byfåne.

Mer om samma sak: Oisín Cantwell

/Jörgen Svensson

Updated: 2017-07-13 — 22:36

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©