En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Åklagare – Sverige gör bort sig inför FN

Det är inte första gången som Svensk rättvisa gör bort sig internationellt. Försvaret av politiskt tillsatta nämndmän är en annan fråga som i stort sett gör alla länder förvånade då det inte anses tillhöra ett demokratiskt lands metoder. Likaså att låta ett annat lands underrättelseväsende hämta och avvisa folk från Sverige är för flera länder i omgivningen anmärkningsvärt. Till och med diktaturländer blev förvånade. Dessutom visade det sig att de avvisade var oskyldiga och hade rätt att vistas i Sverige.

Julian Assange

FN:s expertgrupp för godtyckliga frihetsberövande, UNWGAD, har gett Julian Assange rätt. Wikileaks-grundaren är olovligt frihetsberövad. Sveriges och Storbritanniens hantering av hans fall har hanterats fel. Men Sveriges åklagare delar inte gruppens analys utan vinkar skrattande bort utlåtandet med att det inte är något bindande resultat.

Professor emeritus i folkrätt, Ove Bring, menar dessutom att gruppens utlåtande är “apart” (= egenartad). Ove Bring menar också att gruppen skadar FN:s anseende. Sanningen är snarare att Svenskt rättsväsende skadar Sveriges anseende hos FN återigen. Ett land som utgett sig att vara ett demokratiskt världssamvete och som samtidigt håller sig med rena diktaturfasoner i rättsfrågor utgör naturligtvis en orsak till eftertanke hos FN.

Bör följas

FN:s tidigare rättschef, den svenska juristen Hans Corell, intervjuas av TT. Han menar, artigt utryckt, att Sveriges avfärdande av en FN-rapport är problematiskt. Egentligen är Hans Corell:s uttalande en svidande kritik av Svenskt rättsväsende. Vidare anser Hans Corell att FN:s rapport skall följas.

Hans Corell ur TT-intervjun:

Risken finns att det kastar en skugga och kan användas av andra som fått ett glasklart utlåtande. Det här handlar inte om en domstol utan en arbetsgrupp men rekommendationerna bör normalt följas, även om det kan finnas situationer där man på goda grunder väljer att inte göra det.

Underminerar

Sverige underminerar nu UNWGAD människorättsarbete, för att rädda Marianne Nys anseende. Det är i och för sig inget nytt i vårt rättsväsende. Gång efter annan lägger man mer arbete på att “rädda sitt anseenden” än att göra ett bra rättsligt arbete samtidigt som kostnader i “räddandet” inte är några problem. För omvärlden kommer aggerandet att framstå som ett korrupt handlande av korrupta tjänstemän. Rättsväsendets underminerande av UNWGAD kommer med stor sannolikhet sluta med ett underminerande av först vårt rättsväsende och till slut av staten Sverige.

Marianne Ny fått avslag

Åklagare Marianne Ny,  som har fått Julian Assange häktat i sin frånvaro och som leder förundersökningen mot honom, har fått avslag av på sin begäran av Ecuadors riksåklagare. Ecuadors riksåklagare meddelade att man gärna bistod den svenska åklagaren med att låta ecuadorianska förhörsledare ställa de frågor som Marianne Ny vill få svar på från Julian Assange. Men av någon märklig anledning vill Marianne Ny ställa samma frågor personligen. I övrigt menar Marianne Ny att den uppkomna situationen inte påverkar hennes bedömningar.

Vad har föranleder historien

  • Julian Assange har sex med en kvinna på kvällen. Senare på natten har de sex igen som kvinnan påstår att det började medan hon sov men att hon gick med på det för att hon var överraskad av händelsen. Julian Assange säger att hon inte sov och att hon var med på det.
  • På morgonen hjälper kvinnan Julian Assange att skaffa frukost och därefter beställer hon en biljett till Stockholm åt honom.
  • Senare fick kvinnan reda på att Julian Assange tidigare också haft sex med en annan kvinna dagen innan.
  • Båda kvinnorna gick till polisen för att fråga om det finns något sätt att tvinga Julian Assange till HIV-test. Polisen förhör kvinnorna och lämnar ärendet vidare till åklagare.
  • En åklagare får ärendet på sitt bord. Utredningen läggs ner.
  • Åklagare Marianne Ny får reda på händelsen och lyfter målet till en utredning och häktar Julian Assange i sin frånvaro.

Likhet inför lagen

Detta är händelseförloppet i korthet. Det finns fler detaljer som numera är preskriberat. Det som är intressant i denna fråga är vad hade hänt om det i stället varit Johan Andersson i Småland som legat med traktens tjejer på samma sätt som i beskrivningen ovan? med största sannolikhet hade kvinnorna fått ett brev från polisen där det står: “brott kan ej styrkas”. För Julian Assange:s del handlar det om 5 år i fängelse för ett mål som skulle läggas ner för att “brott kan ej styrkas” så som den första åklagaren valde att göra.

Extrema kostnader

Julian Assange fallet har kosta flera miljoner av våra skattebetalare och närmar sig nu två hundra miljoner för Engelska skattebetalarna. Till detta kommer Ecuadors kostnader för inhysning.

England ändrat sina lagar

Sedan detta hänt har England ändrat sina lagar i dessa frågor så att det som pågår nu kommer inte att kunna hända igen. Tyvärr gäller det inte retroaktivt så cirkusen Marianne Ny rullar vidare.

Varför detta

Varför det blivit så här vet vi inte säkert mer än att utredningen skulle läggas ner om det handlat om en helt vanlig medborgare. Kändisskapet är förmodligen en betydande aspekt likaså att vissa Svenska åklagare vill visa att de är orubbliga i sina beslut och att de inte drar sig för att åskådliggöra detta. Resten av Världens kritik kan inte påverka Svenska åklagares orubblighet och absolut inte en “apart” FN-utredning.

Åklagarväsendet måste granskas

Det står helt klart att något inte stämmer med åklagarväsendet. Det är av största vikt att ämbetet granskas, varje sten skall vändas för att hitta orsaken till denna ofantliga snedvridning av deras tänkesätt där små tveksamma mål plötsligt blir det viktigaste de sysslar med och det lättsinniga slösandet av skattemedel.

/Kent Carlsson

 

Artiklar i granskningen av åklagarämbetet:

Åklagare – Riksåklagarens riktlinjer och praxis för åklagarväsendet
Åklagare Sverige gör bort sig inför FN

 

Updated: 2017-07-13 — 22:36

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©