En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Anna-Karin Granberg och bortträngda minnen

Bortträngning och vetenskapen

Bortträngda minnen eller bara “bortträngning” är ett fenomen som diskuterats ofta. Fenomenet går ut på att man inte minns traumatiska händelser efter att det hänt men att minnena av dessa händelser kan framkallas igen efter många år. Om ett barn blir våldtagen vid 6 års ålder minns denna inte det alls på grund av bortträngning. Det är minnen som är så obehagliga att hjärnan tränger undan dem och koncentrerar sig på att överleva. Det innebär enligt denna teori att det i hjärnan finns ett område som lagrar undanträngda minnen.

Vad säger vetenskapen

De som forskat seriöst i ämnet motsätter sig definitivt att det finns bortträngda minnen av det slag som bortträngingsteoretikerna påstår. Enligt forskarna är det precis tvärt om, dvs traumatiska minnen är svåra att glömma. Är det riktigt traumatiskt försätts människan i ett tillstånd som har fått namnet PTSD eller Posttraumatiskt stressyndrom som kan innebära svårigheter att somna och svårt för att arbeta. Aldrig någonsin har det upptäckts något som ger stöd för bortträngda minnen. Det har påvisats att suggererad terapi kan framkalla en tro att bla det terapeuten har talat om är verklighet eller på vanlig Svenska, det är inbillning.
Källa: Wikipedia

Anna-Karin Granberg

Anna-Karin Granberg är en författare som påstås fått tillbaka ett av de bortträngda minnena när hon var 31 år gammal. Det handlar om att hon under uppväxten utsatts för sexuella övergrepp av sin pappa och bror som hon skrev en bok om vid namn “Där ingenting kan ses”. Hon svärtar alltså ner sina närmaste anhöriga för en teori som inte får något stöd av vetenskapen. Boken gavs påpassligt ut strax efter pappans död och när mamman led av en svår sjukdom och blev en succé.
Granberg var och är med i “mammarättsrörelsen” där hon tillhör extremfalangen. Bland annat påstår hon, tvärtemot mot alla vetenskapliga undersökningar, att 25% av alla flickor blivit våldtagna av sina pappor. Sanningen är att bara några promille blir våldtagna. Några promille är i och för sig för mycket det också men avsevärt mindre än 25%.

Brodern

20 år efter lögnerna att hans pappa och brodern skulle ha våldtagit Anna-Karin Granberg berättar brodern att de hade en fin uppväxt med bra föräldrar. Han är oerhört ledsen och bedrövad över Anna-Karin Granberg:s bok om dem. Han säger att det är lögn att hon utnyttjats sexuellt av pappan eller honom som hon skriver i boken.

Källa: Nyhetsverket

Updated: 2017-07-13 — 22:40

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©