En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Svenska lagar gäller näthat

När kränkande inlägg postas på olika sociala medier från Sverige, som exempelvis Instagram, görs det unders de Svenska lagarna.

Det konstiga uppstår när Instagram vägrar följa Svensk lag och ta bort kränkningarna. Det krävs en Polisanmälan för att de ens skulle tänka tanken att ta bort kränkningarna men ofta tas det inte ens då bort. Man kan fråga sig vad det är för folk som sitter och styr bakom kulisserna som låter kränkningar mot bland annat barn stå kvar.

Hur som helst så beror problemet på hur lagarna är skrivna på detta område. Lagen är skriven för media med det tryckta ordet och Radio/TV.

När en sådan lag skall appliceras på internet blir det heltokigt om ansvarig, som på Instagram, följer lagens ord som den står skriven och inte så som den är menad. Normalt är det inga problem men med Instagram blir det så pga av deras korkade syn på problemet.

Därför behövs en lagändring så att operatörerna själva tvingas raderar kränkningar mm.

Ett annat problem är när operatören lägger servern i ett land som inte våra myndigheter kommer åt. Det tilltaget ser jag som ett bevis på att de vill kunna bryta mot våra lagar och regler. Ironiskt nog kallar de detta för att “värna det fria ordet”.
När jag läser lagarna så ser jag att lagtolkarna inte känner till hur man surfar in på ett forum. De tror att man förflyttar sig, elektroniskt, till det landet där servarna ligger.

När man surfar in på ett forum i ett annat land händer det att den egna datorn, som står i Sverige, skickar en signal som laddar ner forumet till den egna datorn som står i , ja just det, i Sverige! När man sedan skriver på forumet som man laddat ner till den egna datorn i Sverige så befinner man sig, ja just det, i Sverige.
Därefter trycker man på knappane “Skicka” eller “Spara” så skickas det man skrivit, i form av ettor och nollor, till servern i det andra landet. Därefter uppdareras forumet, som finns i datorn som, ja just det, står i Sverige, genom att det uppdaterade laddas ner till egna datorn som, ja ni vet, som står i Sverige.

Alltså, ALLT man gör på forumet som ligger i ett annat land GÖRS I SVERIGE och då gäller SVENSK LAG!

Datainspektionen har tagit fasta på detta:
Datainspektionen anser att det behövs en generell straffbestämmelse som kriminaliserar grova kränkningar såväl innanför som utanför det grundlagsskyddade området.

/Chefredaktören

Updated: 2017-07-13 — 22:40

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©