En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Google – Rätten att bli glömd – fungerar inte

Ett beslut i EU-domstolen 2014 gav medborgare i Europa rätt att hos olika sökmotorer raderar länkar till information där privatlivet är hotat eller om uppgifterna inte stämmer. Google följde direktivet men hittills är det vissa Google-domäner som fr, uk och se som låter radera efter inskickade önskemål. På övriga domäner, som Google.com, fortsätter de att presentera sådant som raderats på de andra domänerna.

Rätten att “bli glömd”

Rätten att “bli glömd” kan alltså enkelt kringgås om man byter Google-domän vid sökningar. Den franska datainspektionen CNIL (Commission nationale de l’informatique et des libertés), har fått tiotusentals klagomål på Google för”rätten att bli glömd” inte fungerar.

Google överklagade

Google överklagade detta då de anser att CNIL ville censurera information. CNIL  avvisade dock överklagan och står på sig att information som tas bort skall tas bort på alla Google-domäner. CNIL säger att Google begränsar franska medborgares rättigheter på det sätt Google hanterat detta.

Strafförelägganden

CNIL anser att alla bolag som verkar i EU måste respektera europeiska regler. De hotar nu att rapportera Google till en kommitté som hanterar strafförelägganden.

Även i Sverige

Även i Sverige utreds Googles hantering. Utredningen startades i Maj 2015 och beslut väntas under hösten. Till Maj 2015 hade ca 7.500 svenskar begärt att bli glömda.

Granskning

Vi har frågat sådana som vill bli glömda på Google hur deras försök slutat. Genomgående verkar det relativt enkelt att bli glömd om man nämns ofördelaktigt några enstaka gånger men om någon nämns en mängd gånger anser Google av någon märklig anledning att denne är en offentlig person. Även om det är en Journalist eller företagare vars namn oskyldigtvis publicerats ett antal gånger anser Google att de är offentliga och låter förtal och kränkningar stå kvar. Vi har också sett exempel på “glömda” personer som efter en tid åter är sökbara.

Google gör allt för att slippa

Google agerar som näthatare och ger sig inte utan försöker med alla möjliga tricks att till slut ändå visa den glömda informationen. Vi får hoppas att Google får sig en ordentlig näsbränna så att de aldrig mer vågar gå emot europeiska folkens vilja.

Updated: 2017-07-13 — 22:41

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©