En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten

Utredning pågår

En utredning pågår av lagarna om den personliga intrigiteten skall skärpas. En av utredarna, VD för “Utgivarna”, Jeanette Gustafsdotter, har meddelat sin åsikt. Vad vi erfar är hennes syn vad det gäller att minska hatet på nätet är att ålägga de elektroniska mötesplatserna “utgivningsbevis”. Med detta bevis flyttas ansvaret för det som skrivs över från postarna, som oftast är anonyma, till den ansvarige utgivaren. På så sätt finns det bara en icke anonym person att anmäla om något olagligt sker.

Intressant att följa lagarna

Med en ansvarig utgivare kan man fortsätta tillåta anonymitet samtidigt som det går att anmäla brott inför någon som inte är anonym. Vid detta förfarande blir det genast intressant att moderera bort allt som kan få den icke anonyme ansvarige utgivaren straffad för brott samtidigt som användarna förblir anonyma och kan säga sin hjärtas mening utan att behöva stå för den. Så här säger Jeanette Gustafsdotter:

En utredning pågår. Låt det räcka i nuläget och låt oss hoppas att den här debatten om nättrollen mynnar ut i att begreppet ansvarig utgivare visar vad det verkligen handlar om. En ansvarig utgivare som tar ansvar och inte en oansvarig utgivare som ger anonyma hatare fritt utrymme.

Ju mer vi tänker på det ju smartare inser vi att en påtvingad ansvarig utgivare är. Bra idé Jeanette Gustafsdotter!

Yttrandefriheten är inte till för att skydda brottslingar

Yttrandefriheten är ett självklart utryck för att få säga vad man vill men det inbegriper inte att man får kränka någon. Kränkningar är inte yttrandefrihet på något sätt, det är bara ett simpelt brott inget annat. Jämför med resor, bara för att man har friheten att resa var man vill betyder inte det att man får resa med bil hur fort man vill, det finns trafiklagar. Inte är man mindre fri att resa var man vill bara för att du inte får resa hur fort du vill. På samma sätt är det med hat och kränkningar på nätet. Bara för att man fritt kan skriva på internett innebär inte det att man får kränka någon och inte blir friheten att skriva vad man vill mindre frihet bara för att du inte får kränka någon. De som säger emot detta har förmodligen ett tvångssyndrom som medför att de inte kan låta bli att kränka andra. För er finns det vård!

Är det viktigt för yttrandefriheten att sprida rasism, hat och hot anonymt på nätet

De som mest hårdnackat försvarar yttrandefriheten är de som säger sig absolut vilja sprida rasism, hat och hot. För dem tycks just detta vara det som upprätthåller yttrandefriheten. När de sägs emot börjar densamma trumma “censur, pk-media, vänsterfolk” osv. Sanningen är dock att dessa personer måste lida av något som medverkar till att göra dem hatiska mot alla som viskar det minsta av ordet “kränkande”. De står upp som en man och likte en armé går de ut på nätet och postar på varenda kommentarsplats man kan vara anonym på: “vi måste få vara anonyma”.
De verkar vara många, men det är fel, de är inte så många. Olika undersökningar som gjorts visar att de som kränker bara är någon promille av folket.

Är det viktigt för yttrandefriheten att någon promille visar vägen

Självklar kan inte någon promille av folket ange hur yttrandefriheten får se ut. Det är hög tid nu att ta tillbaka frågan och stoppa kränkningarna, förtalen och hatet. Det är det utredningen “Ett modernt och starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten” är till för.

Nätets självsanering

Sanningen om hatarpromillena är att det är de som sett till att utredningen som är till för att stopa näthatet startats upp. De har helt enkelt spottat i motvind och fått sin egen loska rakt i ansiktet.

Åter igen Jeanette Gustafsdotter:

En utredning pågår. Låt det räcka i nuläget och låt oss hoppas att den här debatten om nättrollen mynnar ut i att begreppet ansvarig utgivare visar vad det verkligen handlar om. En ansvarig utgivare som tar ansvar och inte en oansvarig utgivare som ger anonyma hatare fritt utrymme.

 

Updated: 2017-07-13 — 22:41

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©