En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Näthat vinklas fel i media

Det är tveklöst bra att media uppmärksammar näthatet som håller på att gå överstyr. Tyvärr, tycker jag, att det i vissa fall vinklas helt fel. Några har valt att lägga tyngdpunkten på att det handlar om mäns kvinnohat. Det är fel! Det är i grunden totalt fel! De flesta som sitter och skriver på nätet timma efter timma, dag efter dag året runt är förvånansvärt ofta kvinnor. Inte sällan är de i medelåldern.

Jag tänkte lägga in en bild på hur hatet kan se ut men efter länge letande fick jag ge upp för jag vill inte lägga in något som det står namn eller kan förstås vem det gäller. Så omfattande och grundligt är hatet att man inte ens kan klippa in ett exempel.

Det är dock inte kvinnors överrepresentation som gör att kvinnorna dominerar näthatet, det kanske är så att männen skriver mest. Orsaken till kvinnodominansen inom näthat är det faktum att de gör det mer grundligt. En del drar sig inte för att “näthata” också utanför nätet, alltså, de söker upp den de näthatar och ställer till det. Det finns exempel där näthatar knackat dörr eller ring upp grannar till den de hatar för att dels skaffa mer information men också för att sprida skvaller om personen som är föremål för hatet. det har tom gått så långt att arbetsgivare har blivit uppringda där meningen är att få målet för hatet på sikt avskedad.

Sånt gör aldrig männen! Där handlar det mer om råsopa med grova ord, som i och för sig också är en kränkning, men det brukar ta slut efter en stund. Det håller aldrig på dag efter dag efter dag osv. Det finns noterbara undantag naturligtvis.

Men ingen av grupperna skall tillåtas hålla på med näthat som faktiskt kan förstöra för hela familjer. Där gör media stor nytta. Media i Sverige är ovanligt bra med att inte låta oskyldiga lida. De är till och med bra på att skydda dömda brottslingar. Det är bara, i vissa fall, grova brottslingar och de som själva går ut i media som de visar på bild eller skriver deras rätta namn. Bra media!

Men fortsätt att skriva och skriv gärna som det är, dvs att kvinnorna dominerar näthatet!

/Chefredaktören

Updated: 2017-07-13 — 22:42

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©