En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

FN kritiserar kraftfullt hatbrott i Sverige

En oroväckande ökning av hatbrott i Sverige

FN riktar skarp kritik mot Sverige gällande inte bara hatbrott och en del andra specificerade punkter. FN skall granska hur landet följer FN:s konventioner för mänskliga rättigheter vilket de tycker har försämrats under åren. De har helt rätt i den frågan och vi ser tydligt hur hatbrotten ökat de senaste åren och att de blivit mer öppna i sitt nätande mot både vanligt folk och minioriteter.

Särskild kritik gällande hatbrott som exempelvis näthat

Ett antal FN-kommittéer riktar kritik mot Sverige inte bara mot hatbrott på internet utan också mot det ökade antalet hatbrotten mot etniska minoriteter i landet. FN säger bland annat:

Det är oroande med allt fler rapporter om hatbrott mot minoriteter som muslimer, afrosvenskar, romer och judar i Sverige, särskilt från högerextremistiska politiker. Det omfattar även fysiska attacker och attacker mot deras religiösa platser. Bekymrande är också ökningen av hatbrott i medierna och på internet

I rapporten skriver FN också hur aktiviteten hos rasistiska partier har låtits öka märkbart i Sverige. FN ställer sig vidare mycket kritisk till att hatbrott ökar på internet samtidigt som utredningar och åtal mot dessa minskar eller läggs ner. Det är ett stort problem att rättvisan i Sverige inte åtgärdar hatbrotten på nätet eller lägger regelmässigt ner anmälningar mot dessa hatbrott. Det har gått så långt nu att folk struntar i att anmäla för det ger ingen som helst effekt. De som fortsätter att försöka stävja de hatbrott på nätet mot sig själva upplever att näthatarna utnyttjar rättsväsendets ointresse att göra något med omaskerat hån. Det har gått så långt med underlåtenheten att FN föreslår Sverige att inrätta speciella hatbrottsenheter:

Sverige måste se till att rapporter om främlingsfientliga och rasistiska hatbrott leder till bättre utredningar, åtal och straff. Polis över hela landet bör upprätta särskilda hatbrottsenheter.

Tung lista med kritik mot Sverige

FN:s kritiskan lista mot svenska förhållanden gällande dessa frågor är mycket lång och tung. Bland annat konstaterar FN att ensamkommande flyktingbarn inte har ett tillräckligt skydd och att landet måste öka detta skydd och en avsevärt bättra kontrollem av de personer som handhar barnen måste göras.

Våld mot kvinnor

Ett annat betydande problem är också att våld eller/och sexuellt våld mot kvinnor ökat med 50% mellan 1995 och 2008. Kvinnor som lever i sådana förhållanden eller brutit upp från dessa förhållanden måste få bättre skydd. Just våld mot kvinnor är starkt knytet till näthat. På den elektroniska mötesplatsen Flashback befinner sig en betydande del av näthatande kvinnohatarna. Där tillåts de i princip att slänga ur sig vad som helst om kvinnor och där triggar man varandra och andra till att bruka våld mot kvinnorna de hatar så innerligt.

Diskriminering mot Svenska minioriteter

Andra punkter gäller brister i samernas rättigheter och en diskriminering mot romer. Speciellt Romer har fått bära en tung del av det näthat som tillåts florera av våra ointresserade myndigheter.

Polisvåld i Sverige får skarp kritik

En viktig punkt på listan handlar om polisvåld och övervåld från polisers sida har ökat vilket FN tycker är oroväckande och att dessa polisbrott måste utredas bättre. En stor orsak till de dåliga utredningar beror endast på att polisen utreder polisen. En organisation med så stark inre anda att skydda sin egen kår är enda orsaken till att detta medvetet utreds till friande av de skyldiga eller att utredningar läggs ner.

Allt hör ihop med näthat

Vi som granskat och levt mitt i dessa frågor ser att alla dessa brott är mycket starkt förknippat med hatet på nätet. När detta hat tillåts förekomma och att inget görs för att få stopp på det får gärningsmännen en kollektiv känsla av att de gör något bra i sitt hatande och därav ökar grovheten i hatet ytterligare. Det är först när de får konfronteras öga mot öga med dem de hatat som de snabbt inser att det de gjort är fel med att förneka att de ens är på nätet. Det svåraste en sådan hatare kan utsättas för är att tvinga dem stå för det de harklat ur sig på nätet. De ser vi tydligt när de börjar med den stora förnekelsen som kan ta sig hur löjliga vägar som helst i sitt försvar.

På måndag 2015-01-26 ska den svenska regeringen förhöras av FN i Genéve.

x

Källa: Svenska Dagbladet

Updated: 2017-07-13 — 22:42

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©