En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Polisen förskönar sin verksamhet

Dåligt polisväsende

En polisschef lär en gång ha uttalat:

Det är klart att polisen måste få göra som andra organisationer och redovisa saker på ett sådant sätt att allmänheten får en positiv bild av verksamheten

Huruvida det är sant eller inte låter vi vara osagt men vi vet med säkerhet att sakernas tillstånd inte alltid är som det sägs. I varje fall om vi får tro en bok skriven av Stefan Holgersson, polis och forskare av polisrelaterade frågor. När jag skummar igenom skriften “Polisen bakom kulisserna” får jag en känsla av att Holgersson vill lyfta sin egen person en aning men också att han ärligt berättar hur det verkligen fungerar innanför väggarna. Han skriver bland annat att polisen förskönar sin egen verksamhet och andra missförhållanden. Bland de fånigare uppgiferna är att polisen lär ha rubricerat ett brott för varje gång en misstänkt har skickat ett sms. Eftersom han skickade omkring 150 sms blev det en hel del brott att utreda. Han pekar också på att offentliga organisationer inom polisen inte finns, jourer som skall rycka ut genast när något händer men att det kan ta upp mot 3 veckor innan något görs, satsningar som egentligen är neddragningar, utmarkerade polisstationer som inte finns och mycket annat.

Polisen fungerar ofta men inte alltid tillfredställande

Vi vet att polisorganisationen inte fungerar tillfredställande då bla Aminogatan anmäldes för sina missförhållanden där polisens utredning kom fram till att inga sådana missförhållanden finns samtidigt som 7st på Aminogatan fick sluta och några poliser utreddes för brott. Till detta kommer att nya regler infördes så att det som inte hände förra gången inte skulle hända igen….

Missförhållanden måste helt enkelt åtgärdas

Det finns med all säkerhet en hel del missförhållanden, felhanteringar och rena brott inom polisen som kan visa sig genom kränkta medborgare utan möjlighet att få upprättelse. Dessa missförhållanden måste helt enkelt åtgärdas och någon instans inrättas utanför polisen med uppgift att hjälpa de som anser sig vara utsatta för poliskränkningar. En dåligt behandlad person skapar missnöje hos alla anhöriga till personen som behandlats illa. Med andra ord blir den negativa spridningen avsevärt större än vad de dåliga poliserna tycks förstå.

En allt för stor del av vårt folk ser polisen som ett hot

Om polisen inte åtgärdar sina interna problem kan den myndighet som skall skydda oss mot hot, brott och annat, själv bli det som uppfattas som hot mot sina medborgare. Det är redan så att flera människor i vårt samhälle ser polisen som ett hot och om det utvecklas till att gälla flertalet i samhället är vi illa ute. Det är alltså hög tid att rensa i leden och bli mer en organisation av och för folket.

En del Polisen är suveränt bra och är rena reklampelare för polisen

Flera personer har nästan bara upplevt poliser de mött som mycket bra exemplel på hur man behandlar och bemöter folk. De har varit trevliga, artiga, empatiska och korrekta.  En del poliser kan tydligt visa varför vissa brott är så svåra att göra något åt trots att de vet vem som är skyldig och mycket mer. Till och med den mycket tuffa, hårdföra och respektingivande polisen som ansvarar för personskyddet i Göteborg bär sin hårda tuffhet med värdighet och visar mycket empati och respekt för sina medmänniskor.

Enstaka drar ner betyget från mycket bra till bra

Om vi drar ifrån det dåliga folk upplevt av polisen från det som de upplevt som bra får vi kvar en väl fungerande organisation med trevliga och represantativa tjänstemän. Detta är folkets erfarenhet av polisen i stort. Men det finns enstaka “öar” inom polisen som inte fungerar lika bra eller är rent av destruktiva. Jag vet en utredaren som utredde en person som inte hade gjort sig skyldig till brott. Den utredaren var allt annat än bra. Hon, jo det är en “hon”, är en bra representant för en polis som drar ner betyget ordentligt. Vid senare samtal med andra utredande poliser får man till och med ett tyst medhåll i synen på den polisen. Ett annat exempel på dåliga poliser är när de hämtar in folk för förhör. När de kommer till platsen som är målet för resan har flera som hämtats varit helt blåslagna. När det anmäls får de så gott som alltid svaret att den hämtade gjort “våldsamt motstånd” eller att “ord står mot ord”. En märklighet i samanhanget är att det påfallande ofta är kvinnliga poliser som är värst. Det vet vi då personer som slagits ofta varit blåa på den sidan den kvinnliga polisen höll den de hämtat in.

Poliser skall inte utreda sig själva, det är ett rättsäkerhetsproblem

Ett annat problem med polisen är när de utreder sig själva. Om en polismann som misshandlade någon, skulle utredas av polis kommer resultate av en sådan utredning med all sannolikhet sluta med att polisen är en mönsterpolis. Vi vanliga människor borde lära oss hur man tacklar dessa kamratkorumperande frågor och lyfta problemet till media som kommer att ge den misshandlande polisen en ordentlig tankeställare till massor av andra korrekta polisers tysta gillande.

Kred till polisen som puffade för att göra något åt den vidriga arresten på Aminogatan

Jag kan här och nu avslöja att idén att göra något åt Aminogatan, som det skrevs mycket i media om för några år sedan, i Göteborg kom från en polisutredare som sade till en drabbad att Sveriges arrester är “vidriga”, de är sämsta i hela Europa, i synnerhet Aminogatan, och att någon “borde göra något drastiskt åt det”. Jag vill gärna ge den polismanen kredd för att ha varit med och puffat på till att göra det bättre för alla intagna på alla arrester i Sverige, som till slut blev resultatet.

Polisen toppar rättsäkerhetssystemets lista över bästa organisationer

Sammantaget kan sägas att polismyndigheten är utan tvekan den bästa av rättsäkerhetssystemets organisationer. Alla andra bör lära sig av polisen som åklagarmyndigheten, domstolaran osv. Stefan Holgersson sätter tummen på polisens problem med sin skrift men tummen borde sättas på rättsäkerhetssystemet i stort som har mycket att lära av polisen.

Polisen gör ett bra jobb men det kan bli bättre

Fler som skriver om samma sak: Aftonbladet

x

 

Updated: 2017-07-13 — 22:42

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©