En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

USA övervakar

Terrorlagar
Efter terrorattentaten den 11 september 2001 införde USA “The Patriot Act” som ökade myndigheternas rätt att övervaka privatpersoner. Som en följd av detta skapades det topphemliga programmet “Prism”.

Statliga kontrollorgan
Specialdomstolen för säkerhetsärenden, “Fisa”, avgör vad som skall övervakas. Den nationella säkerhetstjänsten “NSA” och den federala polisen “FBI” ingår i Fisa och de har dierkttillgång till mängder av olika operatörers servrar. Förmodligen handlar det om alla de stora aktörerna som Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, AOL, Paltalk, Skype och Youtube mfl. Med stor sannolikhet ingår också mindre aktörer som tillhandahåller webbutrymmen. Historien har visat att mörkertalet är stort så det skulle inte förvåna att övervakningen gäller alla servrar som står i USA och förmodligen mängder av dem som står i utlandet.

Sätta stopp för terrorhandlingar
Orsaken till denna övervakning skall vara för att det inte skall kunna hända ett terrorattentat likt 11 Seprember 2001 igen.

Stater kan om de vill och det vill de
Denna övervakning visar också något annat mycket tydligt:
Stater drar sig inte alls för att “koppla direktlinor till servrar” om så krävs, ingen kan sätta sig emot oavsett vad aktörerna själva säger. Näthatet som pågår just nu i flera olika länder kan mycket väl sluta med en omfattande övervakning. Förmodligen är det scenariot mer verkligt än vi anar.

Updated: 2017-07-13 — 22:43

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©