En plats för dig som har något att säga men ingenstans att säga det

DEBATT IDAG:

Det är strikt artikelförfattarnas åsikter som framförs, magasinet och dess redaktion står fritt från detta

Yttrandefrihet, vad är det?

Eller frågan skall kanske ställas så här:
Är mer yttrandefrihet bättre än mindre yttrandefrihet?

Yttrandefrihet är som ordet säger; frihet att få yttra sig. Självklart, eller hur?

Nej, det är inte alls självklart!
Så fort vi tillåter yttrandefrihet finns en annan sida som kan bli drabbad av yttrandefrihet på ett negativt sätt. Det är därför som den kultutsfär vi befinner oss i har reglerat yttrandefriheten med tanken bakom att “frihet för några är ofrihet för andra”.

Varför kan yttrandefriheten göra en del personer ofria? Jo, om man på, exempelvis, ett forum skriver att personen Bark Barkträ är en idiot, så görs det som en hämnd på en känsla man själv bär på. Man använder alltså yttrandefriheten som ett verktyg att bekämpa personen med namnet “Bark Barkträ”. Om det är flera personer som nämner namnet och skriver illa om personen, samtidigt som forumet man skriver i är välbesökt, har personen “Bark Barkträ” fått sin egen yttrandefrihet och trovärdighet i det han skriver starkt begränsad. Begränsing av yttrandefriheten för någon får bara våra myndigheter göra. Det är alltså inte upp till kleti och pleti att begränsa yttrandefriheten för folk. Bland annat därför får man inte uppge personuppgifter offentligt. Lagen i Sverige mot detta kallas för “PersonUppgift-Lagen” (PUL).

Om samma person som här ovan utsätts för förtal och att deltagare i debatten vet vem man skriver om kan dessa personer lagföras för förtal. Om förtalet är av allmänintresse kan en åklagare själv driva förtalsfallet.
Tyvärr har förtalsfrågan lagts på en så hög nivå att det är näst intill omöjligt att få någon fälld för förtal. Speciellt svårt blir det när förtalet görs på internet då man måste bevisa vem som suttit vid datorn den aktuella tiden.
Ändock är det inte tillåtet att förtala en person om deltagarna vet vem det är. Namnet behöver alltså inte nämnas, det räcker med att de vet vem det handlar om.
Om yttrandefriheten skulle tillåta detta betyder det att yttrandefriheten begränsas för den drabbade av de som skriver. Som vi vet är det bara myndigheterna som får begränsa yttrandefriheten för enskilda personer av olika skäl inte kleti och pleti. Därför är det inte tillåtet att förtala någon offentligt (finns andra skäl också men de skälen lämnar vi därhän denna gång).

Alltså, det finns inte mer eller mindre yttrandefrihet!

“Yttrandefrihet på riktigt” är alltså en väl ballanserad frihet mellan yttrande som drabbar andra och friheten att få yttra sig.

De forum som säger sig ha “Yttrandefrihet på riktigt” och tillåter all yttrande, även förtal och/eller publicerande av personuppgifter, har alltså ingen “Yttrandefrihet på riktigt”. Det de har är en yttrandefrihet som mycket strakt begränsar, inte bara yttrandefriheten, utan också friheten över hela sin skala för de personer som drabbas av denna förvrängda typ av yttandefrihet.

“Yttrandefrihet på riktigt” där all form av yttrande tillåts är inget annat än yttrandefrihetens dödgrävare efter deviset “yttrandefrihet för fåtalet”!

Updated: 2017-07-13 — 22:43

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Granskande Perspektiv ©